A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) alapjai és változásai 2019-ben

A CSOK családalapítás esetén igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás, melynek mértéke a meglévő, vagy a vállalt gyermekek számától függ. A családosok segítéséért felelős támogatási forma - egykor szocpolnak nevezett - új, vagy használt lakás építésére és vásárlására is fordítható. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénylésére házastársi- vagy élettársi kapcsolat esetén van lehetőség. A támogatás összegét és módját a meglévő vagy a vállalt gyermekek számának függvénye határozza meg. CSOK akkor is igényelhető, ha az igénylő KHR (régi BAR) listán szerepel.

A CSOK felhasználására számos lehetőségünk van: választhatjuk új lakás építését vagy vásárlását. Fontos, hogy építés esetén először mindenképp szükségünk lesz az építési engedélyre, valamint, hogy a támogatás csak a használatbavételi engedély kiállítása után kerül folyósításra. A CSOK-ot telek vásárlására nem, csak a ház építésének finanszírozására használhatjuk fel. A támogatás összege ebben az esetben a gyermekek számának függvényében az alábbi módon alakulhat:

Gyermekek száma

Ingatlan alapterülete

CSOK legmagasabb összege

1 gyermek

lakás: min. 40 m² 
lakóház: min. 70 m²

600 000 Ft

2 gyermek

lakás: min. 50 m²
lakóház: min. 80 m²

2 600 000 Ft

3 vagy több gyermek

lakás: min. 60 m²
lakóház: min. 90 m²

10 000 000 Ft

Meglévő ház vásárlása esetén természetesen a telek is beletartozik a teljes árba, így ennek fedezésére is felhasználhatjuk ezt a fajta állami támogatást. Fontos viszont, hogy ebben az esetben az ingatlan értéke legfeljebb a 35 millió forintot érheti el.

A CSOK segítségével lehetőségünk van a már meglévő ingatlanunk fejlesztésére is. A támogatást felhasználhatjuk már megkezdett bővítésre, de csak abban az esetben, ha a bővítés az ingatlan lakóterületét növeli legalább 1 lakószobával. Nyugodtan használhatjuk emelet ráépítésére, tetőtér beépítésére, szoba hozzáépítésére. Fürdőszoba, konyha, kamra és más helységek fejlesztésére, kialakításáért viszont nem vehető igénybe a támogatás. Használt lakás vásárlása vagy már meglévő ingatlan bővítése esetén a támogatás összege az alábbi módon alakulhat:

Gyermekek száma

Ingatlan alapterülete

CSOK legmagasabb összege

1 gyermek

min. 40 m²

600 000 Ft

2 gyermek

min. 50 m²

1 430 000 Ft

3 gyermek

min. 60 m²

2 200 000 Ft

4 vagy több gyermek

min. 70 m²

2 750 000 Ft

A kedvezmény felhasználásával építtetett, felújított vagy bővített ingatlanoknak több feltételnek is meg kell felelniük: tartalmazniuk kell legalább egy 12 m²-t meghaladó lakószobát, főzőhelységet, fürdőt, mellékhelységet. Ezen felül szükséges az alap közműszolgáltatások megléte is, mint az áram, víz, szennyvízelvezetés, fűtés. A támogatással újonnan épült vagy vásárolt ingatlanunkat nem adhatjuk el 10 évig, hiszen az állam célja, hogy lakóingatlanként funkcionáljon ezalatt a periódus alatt. Abban az esetben, ha az ingatlan a fent említett idő előtt eladásra kerül, jelzálog kerül rá, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeznek az ingatlanra.

2018 decemberétől kezdve két gyermek esetén a CSOK 10+10, három gyermek esetén pedig a CSOK 10+15 támogatási konstrukcióval is élhetünk. Ebben az esetben a fentebb már tárgyalt, állam által biztosított vissza nem fizetendő támogatáson felül lehetőségünk van kedvezményes, egész futamidőre (legfeljebb 25 évre) fix 3%-os kamatozású hitel felvételére is, melynek értéke legalább 10, de legfeljebb 15 millió forint lehet.

Ha már igényeltük a kedvezményt, fontos figyelnünk a beteljesülés szempontjaira, hiszen az igénylés után is fennáll a támogatás elvesztésének veszélye. Ilyen esetek, ha a gyermekvállalás csak részben teljesül – a „hiányzó” gyermekekre kapott támogatás később levonásra kerül – vagy ha a gyermekek száma a futamidő lejáratakor kettőnél kevesebb – ebben az esetben a teljes összeg visszafizetésre kerül. Válás esetén, ha a gyermek elköltözik a támogatásból vásárolt vagy felújított ingatlanból vagy vegyesen kerül elhelyezésre szintén a teljes összeget 60 napon belül késedelmi kamattal vissza kell fizetnünk a kormány számára. A CSOK-on felül igényelhető még egy plusz támogatási forma. Új ingatlan építése esetén akár 5 millió forint ÁFÁ-t is visszaigényelhetünk az építőanyagok, az igénybevett szakipari munkák, illetve a vásárolt telek árából. Ez a lehetőség azoknak is elérhető, akik nem igényelték a Családi Otthonteremtési Kedvezményt. Összességében a CSOK és az egyéb otthonteremtéshez kötődő állami támogatásokkal sokat könnyíthetünk a finanszírozásunkon, hiszen az állam jelenlegi családpolitikájának köszönhetően jelentős támogatásokkal élhetünk.

Forrás:

https://financer.com/hu/csok/

https://bankmonitor.hu/hitelek/otthonteremtesi-kedvezmeny-csok/

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/kiderult-mikor-igenyelhetik-a-ketgyerekesek-a-10-millios-csok-hitelt.304200.html

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/technikai-informaciok-a-csok-rol