A víz távoltartása az alaptól és pincétől

Először is pontos információ szükséges a vízterhelés típusáról aminek az épület ki van téve. Ezen túl szükséges ismerni az épület típusát és a környezet időjárási körülményeit. Ezeket az információkat alapul véve lehetséges a megfelelő vízszigetelési módszer kiválasztása.

Alapokhoz és pincékhez általánosan két javasolt technológia létezik, melyek különböző rendszereket és tulajdonságokat foglalnak magukban:

BITUMENES RENDSZEREK

  • öntapadós bitumen membránok (SAM)
  • polimer-modifikált bitumenes vastagbevonat (PMB)
  • bitumenes festékek

ÁSVÁNYI ALAPÚ RENDSZEREK

  • kenhető szigetelőanyagok

Legfontosabb tudnivalók az alapok vízszigeteléséhez.

A szerkezeti vízszigetelés egy általános kifejezés azokra a technológiákra, amelyek lehetővé teszik hogy az épületeket talajszint alá építsék, és meggátolják a víz és nedvesség falakon és padlón keresztüli beszivárgását az épületbe. Ezt le lehet bontani különböző felhasználási területekre, attól függően, hogy az épület milyen terhelésnek van kitéve, és milyen elvárásoknak kell megfelelni.

Az esővíz leszivárog a talajba és a talajvíz szintje elkezd emelkedni. Ahhoz, hogy megvédjük az épületet a nedvesség okozta károktól, különböző lépéseket szükséges tenni, a terhelés mértékétől függően: vízszigetelés talajnedvesség ellen, beszivárgó vagy nagynyomású víz ellen. Az épület minden olyan része védelmet igényel, amelyik közvetlenül érintkezik a földdel és vízzel. Különösen igaz ez az épület lábazatára, a falakra, padlókra, alapzatra és a szerkezeti résekre, csatlakozásokra.

approximately 50 cm

Ritka esetekben, például nedvességet tartalmazó falakban vagy a pincében lévő vízfröccsenések esetén, először a falat/alapot kell vízszigetelni, hogy meggátoljuk a nedvesség bejutását, még a bitumenes termékek felvitele előtt. Az alap és a falak szabad részeit (kb. 50 cm magasságig) vízszigetelni kell egy réteg CR 65 vízzáró cementhabarccsal. Annak érdekében, hogy belülről is meggátoljuk a víz behatolását, a belső falak és alapzat felületét is szigetelhetjük egy réteg CR 65-tel. A fröccsenő víz elleni védelem érdekében - a talajszint és pincefal közötti átmeneti zónában - vigyünk fel egy vízszigetelő réteget CR 65 vízzáró cementhabarcsból vagy CR 166 rugalmas kétkomponensű vízzáró cementhabarcsból. A réteg fedje le a területet a tervezett talajszint felett kb. 50 cm-rel és alatta kb. 30 cm-rel. Ezután az alapzat területe befejezhető vakolat vagy tégla burkolólapok felvitelével.

A fröccsenő víz elleni védelem érdekében - a talajszint és pincefal közötti átmeneti zónában - vigyünk fel egy vízszigetelő réteget CR 65 vízzáró cementhabarcsból vagy CR 166 rugalmas kétkomponensű vízzáró cementhabarcsból. A réteg fedje le a területet a tervezett talajszint felett kb. 50 cm-rel és alatta kb. 30 cm-rel. Ezután az alapzat területe befejezhető vakolat vagy tégla burkolólapok felvitelével.

körülbelül 50 cm

kb. 30 cm

tervezett talajszint

AZ ALJZAT FELÜLETÉHEZ RAGASZTÁS

BITUMEN ALAPÚ

Polimer modifikált bitumenes vastagbevonat (PMB) és öntapadós membrán (SAM) hideg felhelyezéséhez ragassza az aljzat felületéhez őket kizárólag a speciális tapadóerejük által. A felületet szükséges először alapozóval kezelni.

ÁSVÁNYI ALAPÚ

Az ásványi alapú termékek, például a vízzáró cementhabarcsok az épület anyagához cementkristályok segítségével tapadnak. A vízzáró cementhabarcsokat nedves vagy akár vizes felületen kell alkalmazni. Alapozó használata lehetséges az előnedvesítéshez.

Különböző vízterhelési típusok az alapok vízszigetelésénél.

VÍZTERHELÉSI TÍPUS 1 - TALAJVÍZ ÉS NEM FELGYŰLŐ SZIVÁRGÓ VÍZ

A talajvíz vízhatár a föld kapilláris rendszerében; megnőhet a kapilláris folyamatok következtében akár a gravitációs erő ellenére is. A talajvíz mindig jelen van mint minimális vízterhelés. A vízterhelés egy másik típusa a szivárgó víz, amit a csapadék okoz. Erre a típusra akkor lehet realisztikusan számítani, ha az épület területe (az alap alatt bizonyos mélységben) és az épület körüli föld feltöltés nagy áteresztőképességű földtípusokat tartalmaz, például homokot vagy kavicsot.

Vízelvezető réteg

Csatorna

Ez a vízterhelés típus akkor jelentkezik, ha a talaj megfelelően porózus és akadálytalanul átengedi a vízfolyást folyékony, csepp formában a föld felületéről a szabad talajvízbe, vízfelhalmozódás nélkül akár heves esőzés esetén is. Ha a talaj nem eléggé áteresztő, akkor el kell látni megfelelő csatornarendszerrel, amely elegendő vízelvezető kapacitással rendelkezik, hogy elkerülhető legyen a víz felhalmozódása.

2. VÍZTERHELÉS TÍPUS - FELHALMOZÓDÓ SZIVÁRGÓ VÍZ ÉS TÚLNYOMÁSOS VÍZ

Ez a típusú terhelés akkor jelentkezik, amikor a külső pincefalak vagy talajszint alatti talpazatok olyan talajban találhatók, amelyek alacsony áteresztő képességel rendelkeznek, vízelvezető csatorna nélkül. Sőt, a talaj típusának olyannak kell lennie, hogy csak a visszamaradt víz legyen érzékelhető. A hosszútávú vízszintnek a pince alapjának alsó éle alatt kell lennie. Vegye figyelembe: ahhoz, hogy a szabványak eleget tegyen, szükséges még PMB rendszer esetén is egy árok kiásása, amely teljesen körülveszi az épületet, ezzel biztosítva a teljes, körbeérő vízszigetelést az épület földdel közvetlenül érintkező felületeinek.

Példa a 2. típusú vízterhelésre: túlnyomásos víz. Az épületeket vagy épületek összetevőit védeni kell a túlnyomásos víz ellen, ha azok ki vannak téve talajvíznek vagy rétegvíznek. Pl. a talajvíz szintje állandóan magasabb az épület alapjának alsó élénél. Ez a típusú vízterhelés független az alap mélységétől, elmerülési mélységtől és a talaj típusától.

Átlagos talajvíz szint

Példa a 2. típusú vízterhelésre: tartályok

A betonból készült medencék és tartályok különböző feszültségeknek vannak kitéve, és ezeknek a szerkezeteknek ellen kell állniuk az állandó víznyomásnak.

Kapcsolódó tartalom

Nedvesség. Az épület természetes ellensége.

Hogyan védjük meg az épületet a víztől

more

Online oktatások

Vegyen részt online oktatásainkon - bárhol is jár.

more

Regisztráció a programba

Regisztráljon ingyenesen és igényeljen jutalmat!

more