Vakolt falak javítása

Új vakolatréteg a régi rétegre

Get ready to fight back

Sérült vakolt falak esetében a régi vakolatréteg eltávolítása sem a legjobb, sem a legolcsóbb megoldás. A legtöbb esetben javasolt egy új réteg felvitele a régire.

Az egyik legjobb módja a sérült vakolat javításának a lefedés nem pedig az eltávolítás. Nem csak hogy ez a könnyebb, de az ésszerűbb megoldás is.

Tisztítsa meg a régi vakolatot

Először szükséges megtisztítani a régi vakolatot, különösen a sérült és szennyezett részeken, eltávolítva minden por, penész és egyéb szennyezőanyag okozta szennyeződést. A legjobb módszer a CT 98 tisztítószer használata, majd magasnyomású víz és puha kefe segítségével való tisztítás, ügyelve arra, hogy a vízsugár permetező erősségű legyen. A túl erős víznyomás még ronthat is a javításra szoruló vakolat állapotán. Ha a homlokzat gombával vagy algával szennyezett, javasolt speciális koncentrátum használata, ami képes eltávolítani ezeket.

Gombaölő koncentrátum felhordása

Azokon a helyeken, ahol úgynevezett biológiai támadás történt, például penészesedés vagy algásodás, vigyen fel gombaölő koncentrátumot a lemosott homlokzatra egy ecset vagy szórófej segítségével.

A sérült részek javítása

Javítsa ki a fal azon részeit ahol a hőszigetelés mechanikailag károsodott vagy az erősítő háló folytonossága megszakadt. Ki kell vágnia ezt a vakolat részt a homlokzatból, sarokcsiszoló vagy egyéb megfelelő eszköz segítségével. Az erősítő hálót a kivágott rész körül szintén el kell távolítani. Ezt követően vágjon egy megfelelő méretű hőszigetelést és ragassza fel az érintett részre.

A ragasztó felhordása

Miutána ragasztóhabarcs vagy poliuretán ragasztó megkötött, vigyen fel megerősítő habarcsot arra a részre amely korábban el lett távolítva, és fektesse bele a megerősítő hálót. Az újonnan felhelyezett megerősítő hálónak nagyobbnak kell lennie mint az eltávolított rész volt, a meglévő hálót fedje át pár centiméterrel (kb. 10 cm).

A vakolat felhordása

Miután megtisztította a vakolat felületét, majd elvégezte a javításokat a szigetelésen és erősítő hálón, a következő lépés az új vakolatréteg felhordása. A régi vékony rétegre való felhordás problémákat okozhat és nem is gazdaságos. Hogy ügyeljünk az egyenetlen részekre, fontos hogy egyenlítsük ki a régi vakolat felületét ragasztóval vagy megerősítő habarccsal. Ez sokkal kényelmesebb módszer, mint a porral járó lecsiszolása a vakolat durva részeinek. Amikor a bázis réteg megszárad létfontosságú felhordani az alapozót - a vékony vakolatok felhordásának elkerülhetetlen eleme. Egy alapozó réteg használata növeli a vakolat tapadóerejét és ezzel csökkenti az esetleges leválás és foltosodás lehetőségét, amely a felület tulajdonságai vagy a nem megfelelő előkészítés miatt jelentkezhet.

Vigye fel a vékony vakolatréteget kb. 4 óra elteltével, miután az alapozó teljesen megszáradt. Ha festésre szolgáló ásványi vakolatot használ, nagyon fontos egy fedő festékréteg felhordása hogy biztosítsa a vakolat megfelelő ellenállását a környezeti körülményekkel szemben. Egy rozsdamentes acél vakolókanál segítségével vigye fel a vakolatot az előkészített felületre egyenletes rétegben. Gyűjtse össze a felesleges anyagot, tegye vissza a vödörbe majd keverje el. A fennmaradó felületet ajánlott kisimítani egy vakolókanál segítségével.

A vakolat száradási ideje 12 és 48 óra között van, a felülettől, hőmérséklettől és relatív páratartalomtól függően. A munka közben és a vakolat száradása alatt a felület és a környezet hőmérséklete +5 °C és +25 °C között legyen, a páratartalom pedig 80 % alatt.

Gyakorlati aspektusok

Győződjön meg róla, hogy az anyagot a nedves-a-nedvesre módszerrel viszi fel. A munkát végző csapat egy felületet megszakítás nélkül végezzen el - akár egy egyéni fal vagy két cső közötti felület, tágulási hézagok vagy más szerkezeti elemek - és minimum két állványzat szinten. Tervezze meg előre a munka szüneteit, és védje a vakolat felületét a közvetlen napfénytől, széltől és csapadéktól mind a munkavégzés alatt, mind a száradási idő során.

Kapcsolódó tartalom

Szigetelés: gyakori hibák elkerülése

Ismerje meg az egyszerű de mégis hatékony szigetelési módszereket.

more

Online oktatások

Vegyen részt online oktatásainkon - bárhol is jár.

more

Regisztráció a programba

Regisztráljon ingyenesen és igényeljen jutalmat!

more