Tágulási hézagok tömítése homlokzatok esetében

Hogyan kerülje el a gyakori hibákat

Sealing them well makes all the difference

Nagy szerkezetű homlokzatok építésekor mindenképpen kell tágulási hézagokat beépítenünk. Ezek a rések rugalmasságot biztosítanak hőmérsékletváltozás esetén. Ne felejtse el megfelelően tömíteni a tágulási hézagokat.

Sajnos nem mindenki fordít elég figyelmet a homlokzat tömítésére és védelmére a környezeti hatásokkal szemben. Ezen lépések kihagyása negatív következményekkel járhat: energiaveszteség, túlzott nedvesség, és a homlokzat súlyos károsodása.

Tágulási hézagok kialakítása és tömítése szigetelési rendszerekben

Rögzítse a hőszigetelő paneleket a meglévő tágulási hézagok mentén a falra, 10-20 mm széles hézagokat hagyva közöttük. Ha ezt nem teszi meg, a víz beszivároghat a tömítésbe télen és fagyás után megnövelheti térfogatát, ezek komolyan károsítva a homlokzatot. Ugyanezek az eredményei az épület statikának, vagy a szerkezet mozgásából eredő tömítési rés tágulásnak.

A hőszigetelő panelek rögzítése után vigyen fel megerősítő habarcsot kb. 20 cm szélességben a tágulási hézag mindkét oldalára. Ehhez használhat fogazott glettvasat (10*10 mm). Ezután nyomja be a tágulási részt és helyezzen rugalmas szalagot a résbe. A felhelyezés után illessze a tágulási szalagot a rés szélességébe és töltse ki, valamint hőszigetelje és tömítse is ki. Ha a fuga tágul vagy összezsugorodik, egyszerre dolgozza be. Tolja a profilt be a megerősítő hálóval együtt az előzetesen felvitt ragasztóhabarcsba és töltse ki az egész építkezési területet.

Nyomjon egy a rés szélességénél 20%-kal nagyobb profilt a résbe, az elem szélességének 60-80%-ával megegyező mélységben, amely így egy elemként egybefüggő mélységet fog kialakítani a résben. Fedje be a rést poliuretán tömítővel, pl. CS 29-cel. Védje a sarkokat, helyezzen maszkolószalagot a rés mindkét oldalára ha festve lesz.

A poliuretán csíkot javasolt manuális vagy automata pisztollyal felvinni. Töltse ki a réseket folyamatosan, a munka megszakítása és üres rések hagyása nélkül.

Mondjon nemet a habra!

Habár sok kivitelező úgy kezeli mint mindenre megoldást nyújtó anyag, a purhab nem a legjobb megoldás a tágulási hézagok tömítésére. Nagyon gyakran elfelejtik az egyik alapvető hibáját: a szisztematikus lebomlását a napsugárzás vagy víz hatására. A tágulási hézagokba letakarás nélkül felvitt purhab egyszerűen eltűnik bizonyos idő után, ezzel teret engedve a víz panel alá valóbejutásának, ami így tönkreteheti a homlokzatot.

Az első módszer: a CS 40 PU csík alkalmazása tetején speciális gumi profillal. A kötést követően festhető:

Alul- A második módszer - a harmadik képen a hézag kitöltése CS 29-el. A CS 40 műanyag csík hiányzik.

Kapcsolódó tartalom

Szigetelés: gyakori hibák elkerülése

Ismerje meg az egyszerű de mégis hatékony szigetelési módszereket.

more

ETICS: tágulási hézagok tömítése

Felhelyezés - részletes útmutató

more

Regisztráció a programba

Regisztráljon ingyenesen és igényeljen jutalmat!

more