Megtalálni a legjobb szigetelőanyagot

Hungarocell vagy ásványgyapot?

Knowing the properties of insulation materials

A hőátadási együtthatójuk megegyezik, az energia takarékosságuk szintén, szóval mi a legjobb szigetelőanyag: Hungarocell vagy ásványgyapot? Néhány lényeges pontban különböznek.

A hungarocell legfontosabb tulajdonságai

A hungarocell nem nedvszívó. Kis nedvesség miatt és vízzel való érintkezés esetén nem veszíti el hőszigetelési tulajdonságait. Az átmeneti nedvesség kondenzáció ami a hungarocell szerkezetében jelentkezhet nem okoz komoly következményeket. Bár kőolaj feldolgozásából nyert mesterséges anyag, nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat. A hungarocell nagyon könnyű és jó mechanikai tulajdonságokkal renelkezik. Ugyanakkor a hangszigetelési képessége nem túl magas, és a vízáteresztési együtthatója is alacsony. A +80 °C feletti hőmérséklet tönkreteszi a hungarocellt, ahogy a szerves oldószerek is. A CS(10)70 vagy CS(10)80 hungarocell változatok teljesítik az EN 13163 szabvány előírásait és használhatóak fűtési rendszerekben. Mivel önkioltó anyag, nem terjeszti a tüzet és rendelkezik a gyártó által garantált alaktartással. A hungarocell paneleket tömbökből vágják, és általában 6-8 hétig edzik, simák maradnak és nem változtatják alakjukat. A 120 x 60 cm-nél kisebb panelek használata a megengedhető, a színük leggyakrabban fehér, fehér sötét zárványokkal vagy grafitszürke. Tanulmányok kimutatták, hogy a panelek színe nem befolyásolja az egyéb tulajdonságokat.

Az ásványgyapot legfontosabb tulajdonságai

Az ásványgyapot ellenáll a magas hőmérsékletnek. Mivel természetes kőből készül, így csak akkor kezd el olvadni, ha két óránál hosszabb ideig van kitéve 1000 °C-nál magasabb hőmérsékletnek. A hozzáadott kötőanyagok és hidrofobizáló szerek hőállósága valamivel alacsonyabb. Az ásványgyapot nem gyúlékony anyag. Ezen túl ellenáll a különböző kémiai anyagoknak. A vízgőzáteresztő képességi együtthatója nagyon magas, vagyis szabadon áramolhát aát rajta a vízgőz. Ez gátolja hogy a kapilláris hatás következtében vizet vegyen fel, valamint a vízgőz beszívását a levegőből. Az ásványgyapot panelek eléggé nezhezek és szilárdak, és nem annyira tartósak. Ugyanakkor köszönhetően a szálas szerkezetének, az ásványgyapot jó hangszigetelő, teljesítve az EN 13162 szabvány követelményeit a CS(10)40 változathoz.

Alkalmazási területek

Amikor egy épülethez fűtési rendszert választunk, a tűzbiztonság komoly döntési tényező. Az ásványgyapot alapú rendszereket magas épületeknél célszerű használni, illetve ahol az emberi élet kockázat faktor magasabb (kórházak, iskolák, rendezvényhelyszínek és egyéb nyilvános épületek) valamint a gyúlékony anyagokat tároló raktárépületek esetében. Javasolt továbbá a használatuk olyan épületszerkezeteknél, ahol magas a környezeti páratartalom - például közkonyhák, mosodák, víztisztító telepek, kocsimosók, uszodák stb. esetében. Szükséges azonban ilyen esetekben a megfelelő pára és vízszigetelés, mivel a gyapot sérülékeny a vízgőz kondenzáció miatt, mivel csökken tőle a hőszigetelő hatékonysága. A magas páratartalmú szobákban a falak általában kerámia csempékkel vannak burkolva. Ugyanakkor az anyagok megválasztása a hő és nedvességformálódási folyamatok alapos mérlegelését igényli. Az ásványgyapottal készült fűtési rendszerek jellmezőek a magas zajszintű területeken fekvő épületeknél. A könnyebb és hajlítható gyapot lapok ideális választást jelentenek az ívelt kontúrral készült épületek esetében. Összefoglalva a legjobb szigetelés fogalma mindig kontextusfüggő.

Kapcsolódó tartalom

Szigetelés: gyakori hibák elkerülése

Ismerje meg az egyszerű de mégis hatékony szigetelési módszereket.

more

Online oktatások

Vegyen részt online oktatásainkon - bárhol is jár.

more

Regisztráció a programba

Regisztráljon ingyenesen és igényeljen jutalmat!

more