ETICS bonyolult helyeken

Hogyan bírkózzunk meg velük

How to deal with difficult places

Az ETICS egy népszerű módszer, viszonylag könnyen felszerelhető, viszont vannak olyan kritikus területek, ahol a következő specifikus technikai útmutatóban leírtak betartása kötelező ahhoz, hogy a rendszer betöltse a funkcióját.

Az ETICS jelentése "külső homlokzati hőszigetelő rendszerek". Ez a szigetelési módszer a népszerűségét az esztétikus, gazdaságossági és technikai tulajdonságainak köszönheti. Az ETICS megfelelően tesztelt különböző összetevők komplett rendszere. Mindegyik rendszer technikai paramétereinek és tulajdonságainak engedélyekkel illetve egyéb dokumentumokkal igazoltnak kell lennie. Hogy megfelelően védjük az épületet a hőveszteség ellen, a teljes felszerelt rendszert egy gyártótól érdemes beszerezni. A felszerelés során kövesse a rendszert gyártó előírásait valamint az általános technikai útmutatókat.

Az ETICS röviden a szigetelőanyag felhelyezéséről szól (leggyakrabban EPS vagy ásványgyapot) a fal külső felületére, ezt követően ragasztóhabarcs vagy habarcs felvitelével a bázis réteghez, majd erősítő háló felhelyezésével és végül a vakolatréteggel, opcionálisan festéssel.

A hőszigetelő rendszerek tartóssága sok tényező függvénye. A felhelyezés mindegyik lépése első ránézésre egyszerű, de szigorúan az előírásoknak megfelelően kell végezni. A gyártó minden specifikus előírását be kell tartani, különben számos kárt okozhatunk a rendszerben, és akár a falról való leválását is kockáztathatjuk.

Az alapvető útmutatók mellett fontos megjegyezni, hogy a leggyakoribb hiba ami a rendszer megsemmisüléséhez vezet az a helytelenül kivitelezett részletek. Ezen a ponton fontos felidézni, hogy az épület szigetelési munkálatait a technikai projekt alapján kell elvégezni. Ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell információkat a kritikus helyek kezeléséről és technikai rajzokat és részletes megoldásokat.

Fotó: A kezdő profil méretének beillesztése a tábla vastagságába

Kritikus helyek

A teljes rendszer tartóssága a munka minőségétől függ, főleg a részletek szigetelésének precíz kivitelezésétől. A szigetelő rendszereknek a kritikus helyeken teljesen és tartósan zártnak kell lenniük, hogy megszüntessék a hőhidakat. Ez a megfelelő anyagok megfelelő felhasználásával, és a munka során tanúsított odafigyeléssel érhető el.

Fotó: A kezdő profil méretének beillesztése a tábla vastagságába
Fotó: Lábazati szakaszok rögzítése épületek sarkainál

Első lépés - A hőszigetelő rendszerek alsó sarka

ETICS rendszerek felhelyezésénél könnyű hibát véteni, akár már az első szakaszban, a szigetelő táblák felragasztásánál. Sok kivitelező nem fordít elég figyelmet erre a szakaszra, pedig ez határozza meg a sikeres munkafázisokat. Emiatt, mielőtt elkezdené a szigetelő táblák felhelyezését, egy kezdő profilt kell felvinni ami beállítja az első sor tábla szintjét. Ezért a lábazat magasságát meg kell határozni például színes zsinórral vagy lézerrel. Rögzítse mechanikusan a kezdőprofilt a falhoz. Az egyenetlen felületek deformációkat okozhatnak a rögzített részeken. Hogy ezt elkerülje, használjon műanyag távtartó alátétet a szintezéshez, ez segít elkerülni a hőhidakat. Fontos, hogy hagyjon egy kis hézagot a profilok illesztésekor. A profilok közötti tágulási hézag kb. 2-3 mm legyen, vagy használhat speciális rugalmas csatlakozókat hogy levezessék az erőhatásokat és egyben tágítsák a tágulási hézagokat. A belső és külső sarkain az épületnek különös figyelmet kell fordítani arra, hogy precízen vágjuk le a részeket megfelelő méretben és illesszük fel. Célszerű úgy vágni, hogy a tartóléc rögzítve legyen anélkül hogy elrontanánk a külső függőleges töredéket.

Fotó: Műanyag távtartó alátét a jobb szintezés érdekében

Tágulási hézag

A meglévő épületelemek tágulási hézagait át kell vinni a hőszigetelt homlokzatra. Ez megoldható a dilatációs profilokkal. Ezek felhelyezése szorosságot biztosít a rendszernek még az épületelemek mozgása esetén is. A dilatációs profilokat a résekbe kell ragasztani kb. 15 mm szélességben a rendszer gyártója által ajánlott ragasztóval. A profilokat megerősítő háló csíkokkal kell alkalmazni amelyek lehetővé teszik az előírt átlapoló kapcsolatot a csatlakozások és a profil között.

Tágulási hézagok tömítése tágulási szalaggal - réskitöltés poliuretán tömítővel

Tágulási profil

Ceresit ragasztóhabarcs

Hőszigetelés

Üvegszálas megerősítő háló réteg

Ceresit alapozófesték

Ceresit homlokzati vakolat

Poliuretán csomagolókártya

Poliuretán tömítőanyag CS 29

Ceresit purhab

Az épületek sarkainak hőszigetelése

Az épületek konvex sarkainak hőszigetelése

Ceresit ragasztóhabarcs

Hőszigetelés

Szögsáv iparilag ragasztott hálóval

Üvegszálas megerősítő háló

Ceresit alapozófesték

Ceresit homlokzati vakolat

Az épületek konkáv sarkainak hőszigetelése

Ceresit ragasztóhabarcs

Hőszigetelés

Szögsáv iparilag ragasztott hálóval

Üvegszálas megerősítő háló

Ceresit alapozófesték

Ceresit homlokzati vakolat

Az épületek sarkainál a hőszigetelő tábláknak váltakozva kell átfedniük egymást, ezzel sarkot kialakítva. A táblákon a kiálló törések, szilánkok az épületek éleinél kerüljenek eltávolításra, de csak a ragasztó kikeményedése után. Javasolt az épület sarkának hosszú éle mentén vágni. A további folyamatok érdekében a sarokprofilt be kell ágyazni a sarokba a rendszer ragasztóját és megerősítő habarcsot használva. A piacon kiegészítő termékek széles skálája kapható, pl. rozsdamentes acélból erősítő habarccsal, PVC-ből erősítő habarccsal, stb. Ezeket erősítő habarccsal ugyanúgy lehet felrögzíteni mint erősítő hálóval.

Fotó: Megfelelő rendszer felhelyezés az ablakkeret körül

Ablak- és ajtókeretek

Ezek a területek részben ki vannak téve hőhidaknak, ami gyakran vezet átnedvesedett falakhoz a fa keretek környékén illetve alga és gomba kialakulásához. Ezen túl az éleknél repedések keletkezhetnek. A hőszigetelő táblák felhelyezését alaposan meg kell tervezni és kivitelezni, úgy hogy ne érjenek egymáshoz az ablakok sarkainál és más a homlokzaton található bemélyedéseknél (ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, vagy nem megfelelően végezzük el, akkor repedések jelenhetnek meg a terhelés miatt).

A szigetelőtáblákat a sarkok körül L alakban kell levágni, hogy a szigetelőtáblák sarkai ne legyenek párhuzamosan a nyílás sarkaival. A felső ablakélre felszerelt szigetelő lemezt két szigetelőtáblával kell megtámogatni a függöleges él szigeteléséhez. Az ablak sarkai felett és alatt megerősítő háló csíkokat szükséges felhelyezni 45 °-os szögben, hogy megelőzzük a megnövekedett terhelést. A csíkok méretei ne legyenek kisebbek 20 x 30 cm-nél. Ezen felül bármelyik sarokot amely mechanikai károsodásnak van kitéve védeni kell rozsdamentes acél vagy PVC profilokkal. A sarkot be kell ágyazni a megerősítő rétegbe.

Ablakkeretek hőszigetelése

Ceresit ragasztóhabarcs

Hőszigetelés

Szögsáv iparilag ragasztott hálóval

Üvegszálas megerősítő háló

Ceresit alapozófesték

Ceresit homlokzati vakolat

Ceresit tömítő vagy ablakkeret profil

FONTOS!

Miután a szigetelő táblák fel lettek ragasztva és az élük ki lett simítva, szükséges a hely előkészítése az ablakpárkányok és redőnydobozok és egyéb ajtó és ablak kiegészítő elemek részére. Az előkészítő munka segíti a stabil beillesztését ezeknek az elemeknek anélkül hogy negatív hatást fejtene ki a szigetelő rendszer minőségére vagy tartósságára. Emiatt szükséges a szigetelőtáblák formázása azokon a helyeken, ahova az ablakpárkány és egyéb támogató és végső elemek kerülnek beépítésre.

Az épület lábazata

A lábazat az épület kritikus felülete, mert nem csak a víznek, hanem az erős mechanikus feszülltségeknek is ki van téve. Emiatt a szigeteléséhez csak tökéletesen illeszkedő rendszerelemek alkalmazhatóak. Javasolt az EPS táblák speciális fajtájának alkalmazása amely fokozottan ellenáll a víznek és extrudált polisztirol táblák (XPS) használata. A lábazatnál javasolt a páncélozott és általános erősítő háló alkalmazása, vagy az általános erősítő hálóból két réteg felvitele. Utolsó rétegként vakolat vagy kerámiacsempe használható. Vakolatok közül a szerves kötőanyag alapúak javasoltak, amelyek nagy ellenállásúak és kevéssé nedvszívóak. A lábazat fűtésének kivitelezése és összeköttetése az épület föld alatti részeivel részletesen bemutatásra kell hogy kerüljenek a technikai dokumentációkban a választott megoldásokkal és rajzokkal együtt.

Épületek lábazatának hőszigetelése

Ceresit függőleges szigetelés

Ceresit ragasztóhabarcs

Extrudált EPS tábla

Megerősítő háló

Ceresit CT 16 alapozófesték

Ceresit CT 77 mozaikvakolat

Ceresit CS 11 / CS 29

Lábazati profil

Dübel + távolsági lemez

Ceresit ragasztóhabarcs

Hőszigetelés

Üvegszálas megerősítő háló

Ceresit alapozófesték

Ceresit homlokzati vakolat

Erkélyek és teraszok

Az erkélyek és teraszok a padló meghosszabbításai, és természetüknél fogva megfelelően kell őket és az épület szigetelési rendszerét védeni a környezet hatásaitól komplex rendszerek segítségével (az erkély megszakítja az épületszigetelés folytonosságát).

Hogy biztosítsuk a szigetelés folytonosságát és csökkentsük a hő áthidalást, a szigetelési munkákat ezeken a területeken nagyon alaposan kell elvégezni. A leghatékonyabb módszer ha a terület teljes hosszában mindkét oldalon helyezünk el szigetelést, vagy az épület belsejéből melegítjük. Általában a szigetelőanyagot alulra és oldalra helyezik. A felső rész befejezéséhez speciális rendszereket használnak (vízszigetelés+ csempék a munka befejezéséhez).

Az erkélylappal való csatlakozás

Ceresit ragasztóhabarcs

Ceresit ragasztóhabarcs

Hőszigetelés

Hőszigetelés

Szögsáv iparilag ragasztott hálóval

Ceresit ragasztó és erősítő habarcs

Ceresit homlokzati vakolat

Ceresit alapozófesték

Ceresit homlokzati vakolat

Ceresit vízszigetelő anyag

Ceresit CL 152 szalag

Ceresit alapozófesték

Ceresit ragasztó és erősítő habarcs

Ceresit tömítő

Kapcsolódó tartalom

Szigetelés: gyakori hibák elkerülése

Ismerje meg az egyszerű de mégis hatékony szigetelési módszereket.

more

EPS kritikus felületekre

Hogyan rögzítsünk EPS táblákat kritikus felületekre

more

Regisztráció a programba

Regisztráljon ingyenesen és igényeljen jutalmat!

more