Hő áthidalási megoldások

A probléma megértése kulcsfontosságú

Getting heat loss under control

A hőhidak gyakran párássá teszik az épületek falait. Az eredmény: penész, gomba, kontrollálatlan hőveszteség, szerkezeti károsodás. De ezt megelőzheti - hő áthidalási megoldásokkal.

Mit jelentenek valójában a hőhidak?

A hőhíd másik nevén hideghídként is ismert. Ez az épület falának egy olyan részét jelenti, ahol a hővezetési koefficiens szignifikánsan nagyobb mint a szomszédos részeken. Eredményképpen amikor az épület külső és belső hőmérséklete közötti különbség megnő, pontszerű vagy lineáris hűtés keltkezik. Az ilyen elszivárgás a hő kontrollálatlan kijutásához vezet. Amikor a vízgőz nyomás hatására a harmatpontot átlépi a hőmérséklet, a falak nedvessé válhatnak, és ez mechanikai károsodáshoz vezethet.

A hőhidak különböző típusai

Hogy még precízebbek legyünk, különbséget kell tennünk a következők között:

  •  Lineáris hidak ott keletkeznek, ahol a hőszigetelés hiányos , vagy a vastagsága egyenetlen. Ezeket állandó kereszt szekció jellemzi bizonyos hosszúság felett, kétdimenziós hőáramláshoz vezetve (2D). A kritikus helyek a külső fali gerendák, ajtó és ablaknyílások, fejgerendák és a földhöz közeli területek.
  • Ponthidak ott keletkeznek, ahol magas hőáramlás megy végbe, mert a hőszigetelés egy rétege behatol a külső falba egy gyorsítón keresztül. Ebben az esetben háromdimenziós hőáramlásról beszélünk (3D). Ponthidak lehetnek például a dübelek a közbenső falakban.
  • Anyaghidak keletkeznek amikor különböző vezetőképességű anyagok találkoznak. Más szavakkal: amikor az épület vázába behatolnak az ilyen anyagok, vagy az anyagréteg vastagsága nem állandó. Ez bármilyen építési csatlakozásnál előfordulhat nagyobb épületek esetén. Az anyaghidak a geometriai hidakkal egyidejűleg is kialakulhatnak.
  • Geometriai hidak az épületi elemekben akkor alakulnak ki, ha a formájuk változik, leginkább sarkok és párkányok esetében, valamint homlokzatoknál.
  • Konvekciós hidak jelennek meg, ha szivárgás miatt az építési elem hőmérséklete lecsökken.

Amiért figyelni kell a hőhidakra

Felvetődhet Önben a kérdés: Ha ezek a dolgok mind ismertek, akkor hogyan tudnak a hőhidak mégis kialakulni? Miért nincsenek minden esetben alkalmazva a hőáthidalási megoldások? Nos ennek többféle oka is lehet.

A tervezés fázisában ez a dokumentáció kérdése. A tervek ritkán tartalmaznak részletes rajzokat, főleg azok amelyek a fűtés korrekt felszerelését ábrázolják a hőveszteségnek kitett helyeken. A hőszigetelési anyagok típusáról is sokszor hiányosak az információk és a rajzok.

Az építési szakaszban a hibák leginkább a az épületszerkezet alakjához kapcsolódnak, és az ablakok kivitelezéséhez és méretéhez. A szerkezeti csomópontok azok az elemek, amelyek a hőhidaknak leginkább ki vannak téve. Itt találkoznak az épület különböző elemei: a tető és a belső falak csatlakozása, erkélyek és plafonok, pincefalak, valamint ablaknyílások, párkányok és áthidalók.

Hol keletkeznek, és hogyan lehet őket elkerülni:

  • Ablak- és ajtónyílások és áthidalók: ügyeljen arra, hogy ezen elemek az épület teljes kerületén jól illeszkedjenek. Szintén vegye figyelembe az áthidalók megfelelő fűtését és a beltéri elemek - például az ablakpárkányok - beállítását. Fontos a megfelelő ácsmunka a külső burkolat szerkezetétől függően. Ez magában foglalja a jó illeszkedést, különösen a hőforrás közelében. 
  • Áthidalók és párkányok: Ha nem megfelelően szigeteltek, jelentős hőveszteséget okoznak. Megoldás lehet az előre gyártott, kész szigetelő elemek beépítése a falon belülre, melyek ugyanolyan anyagból készültek, mint a falak.
  • A szerkezeti elemek összekötése: Helyesen szigetelje le az alagsori és földszinti falakat teljes egészében vagy legalább a talajfagyási szint mélységéig, ami 0,8 és 1,2 m között van. A mennyezet keretét is szigetelje le.
  • Erkélyek: Ezen a helyen fordulnak elő leggyakrabban a hőhidak, mert megszakítják a homlokzat hőszigetelését. Minimalizálhatja a hőhíd hatását, ha a vasbeton koszorúban elhelyeznek egy hőhíd megszakító elemet vagy hőszigeteléssel körbe burkolják az erkély-lemezeket.

Kapcsolódó tartalom

Szigetelés: gyakori hibák elkerülése

Ismerje meg az egyszerű de mégis hatékony szigetelési módszereket.

more

Online oktatások

Vegyen részt online oktatásainkon - bárhol is jár.

more

Regisztráció a programba

Regisztráljon ingyenesen és igényeljen jutalmat!

more