EPS táblák rögzítése kritikus felületekre

How to adhere EPS boards on difficult substrates

Minden profi szakember tudja, hogy hogyan kell EPS táblát ragasztani általános falfelületre. De mi a helyzet akkor, ha az EPS-t kritikus felületre kell rögzíteni, például OSB lapra, fára, fémre vagy bitumenre? A legfontosabb a felület megfelelő előkészítése és a ragasztó megfelelő felvitele.

1. A felület előkészítése

OSB lapok
Mielőtt megkezdi a hőszigetelési munkát, ellenőrizze hogy az OSB lapok mennyire stabilak, az építési terveknek és a gyártó előírásainak megfelelően vannak-e rögzítve. A javasolt panel vastagsága minimum 22 mm. Mikor felszereli az OSB lapokat, ügyeljen arra, hogy az egyes lapok között hagyjon 3 mm hézag távolságot. A hézagok szükségesek az anyag kismértékű mozgásának kompenzálására, amit a nedvességtartalom okozhat. A szigetelés megkezdése előtt tisztítsa meg az OSB lapokat a portól, a szennyeződésektől és az egyéb tapadást gátló anyagoktól.

Fafelület
Lakkokkal kezelt fafelületek esetén durvább csiszolópapírral (40-60) óvatosan meg kell csiszolni a felületet, majd alaposan porszívózni szükséges azt. Alapozza le a felületet hígítatlan Ceresit CT 16, Ceresit CT 19 vagy Ceresit CN 94 alapozóval. Egyenletesen, vékony rétegben hordja fel az alapozót. A száradási időt (2-4 óra) letelte után felragaszthatjuk a szigetelőlapokat.

Amennyiben nyers fafelületünk van, akkor az alapos porszívózás után, már ragaszthatjuk is a szigetelőlapokat.

Fémlemezek
A különböző bevonatokkal ellátott fém felületeket alaposan meg kell tisztítani a zsíroktól és egyéb szennyeződésektől.
Magas nyomású mosóberendezéssel és Ceresit CT 98 koncentrátummal végezze el a felületi tisztítást, amely hatékonyan zsírtalanítja a fém felületet.

Bitumenes felület
A szigetelőlapok felhelyezése előtt a bitumenes felületet alaposan meg kell tisztítani a portól és egyéb szennyeződésektől.

2. EPS táblák ragasztása

EPS táblák kritikus felületre történő ragasztásához használjon Ceresit CT 84 poliuretán ragasztót. A CT 84 használata előtt rázza fel alaposan a flakont, távolítsa el a biztonsági szelepet, tartsa felfelé és helyezze a pisztolyba. A pisztoly szelepje legyen zárva. Miután a flakont a pisztolyba helyezte, nyissa meg a szelepet és a ravasz meghúzásával ki tudja engedni a ragasztót. Az EPS táblák ragasztása előtt kötelező kezdő profilokat felhelyezni. A CT 84-et pisztollyal kell felvinni, a flakont fejjel lefelé tartva, megtartva a távolságot a pisztoly és a tábla között ezzel biztosítva a ragasztó helyes felhordását. A CT 84 ragasztót a táblák élei mentén kell felvinni kb 2-3 cm távolságra az élektől, és egy csíkot kell felvinni a tábla közepére, párhuzamosan a hosszabb oldalakkal. A ragasztóval ellátott táblákat a falra kell nyomni kis nyomást kifejtve, a ragasztó felvitele után 2-4 perccel. Az EPS táblák egyenletessége javítható egy hosszú glettvassal a rögzítés után 20 percig.

3. További mechanikus kötőelemek

A mechanikai kötőelemek felhelyezése a táblák ragasztása után 2 órával kezdhető meg. EPS táblák fára vagy fémre történő rögzítése esetén speciális csatlakozók használata szükséges, például nyomástálca vagy csavarok.

Kapcsolódó tartalom

Szigetelés: gyakori hibák elkerülése

Ismerje meg az egyszerű de mégis hatékony szigetelési módszereket.

more

Online oktatások

Vegyen részt online oktatásainkon - bárhol is jár.

more

Regisztráció a programba

Regisztráljon ingyenesen és igényeljen jutalmat!

more