Teraszok hidegburkolása

Út a tökéletes teraszhoz

What is underneath a terrace

A kültéri teraszok burkolása az egyik legnagyobb kihívás még a tapsztalt szakemberek számára is. De átgondolt megközelítéssel sokkal könnyebbé válhat.

A teraszok felületeinek sok kihívással kell szembenézniük. Elsőként a hőmérséklet és relatív páratartalom különböző a felület két oldalán. Ez egy fontos tényező amelyet figyelembe kell venni a munka során. Továbbá a terasz burkolatának védelmet kell nyújtania az eső és hó ellen, valamint hő- és páraszigetelésként is kell szolgálnia. Természetesen, a hőszigetelés feletti közvetlen rétegek vannak kitéve a legerősebb hőmérsékletváltozásoknak. Hogy minden körülmények között megfelelően funkcionáló burkolatot kapjunk, minden szükséges összetevőt alaposan válasszunk ki: megfelelő padlózat, párazárás, hő- és vízszigetelés, vízelvezető réteg, valamint a befejező burkolóanyagok esetében is. Sokat bizonyított technológiák és rendszerek alkalmazásával nyugodtan támaszkodhat a vízszigetelés végső eredményére - megelőzve a szerkezeti deformációkat a hőmérsékletváltozások esetén is.

Vigyázzon a dominó effektussal

A terasz munkálatának tökéletes megtervezésével és előkészítésével elkerülheti ezt a kellemtlen effektust: egy bizonyos rétegnél felmerülő probléma hatással van a teljes rendszerre. A lehetséges csapdákat bemutató alábbi lista segít abban, hogy emlékezzen minden részletre.

Mit tegyen és mit ne:
1. Ne használjon hagyományos cementhabarcsot hézagmentes betonpadló esetén

A hézagmentes betonpadló a szigetelő réteg alapjaként is szolgál, valamint a felületi terhelések elvezetőjeként is - a padlótól a hőszigetelésig. A hézagmentes betonpadló teraszoknak vízállónak és fagyállónak kell lenniük, mivel az erősségük határozza meg a padló erősségét. Emiatt a legjobb ha speciális, gyorsan kötő alapanyagot használ az aljzathoz. Az indok: a hagyományos hézagmentes betonpadlónak sok hátránya van. Először is, általában hagyományos cementhabarcsból készül, ami nem garantálja a hőmérsékletváltozásoknak való ellenállást, és flexibilitást sem biztosít. Ezen túl a hosszabb száradási idő lényeges csúszásokat eredményezhet munkája idejében.

2. Lejtéssel rendelkező alátétlemez beépítése

Biztosítsa, hogy az esővíz le tudjon folyni a teraszról alátétlemez használatával, amelynek lejtése 1,5 % és 2,5 % között van. Csak ekkor tud a víz megfelelően lefolyni. Enélkül tócsák alakulnak ki a kerámia felületen, ami idővel beszivárgást okozhat a szerkezetbe. A legjobb ha az alátét lemezt közvetlenül az aljzatra visszük fel. Ezt követően felhordhat egy vékony cementesztrich réteget kb. 5 mm vastagságban. Kontakt rétegek felhasználásával ezek kapcsolódhatnak a terasz szerkezetéhez.

3. Tágulási hézagok

Különösen azokban a régiókban, ahol magas a hőmérsékletingadozás, a kerámia lapok alakja változhat. Ezt korrigálnia kell megfelelően kialakított tágulási hézagokkal. A tapasztalatok szerint 5-6 m2-es rasztereket kell kialakítani a burkolatban. Ezeket válassza el egymástól rugalmas tömítővel. Használhat szilikon kitöltőanyagot is, de az nem annyira tartós, és cserélni kell bizonyos időközönként. Egy rugalmas ásványi fuga nem jó döntés, mert nem megfelelő gyakran igénybe vett teraszok esetében. A terület ideális formája a négyzet, ahol az oldalak aránya nem lépheti át a 2:1 arányt.

4. Ne felejtse el a párazárást

Az erkély alatti fűtött szobából vízgőz áramlik a mennyezetre és a terasz szerkezetébe. Ha elér egy hidegebb réteget, a gőz lecsapódik,megfolyások képződnek. Emiatt az alsó réteget szintén le kell szigetelni. Ennek két funkciója van: vizszigetelésként egy új védőréteget képez a terasz számára, valamint párazáróként is működik. A csempék alatt lévő vízszigetelés nélkül az esővíz könnyen bejuthat a mélyebb szerkezetbe, egészen az esztrich rétegig, korróziót és károsodást okozva. A csempe alatti vízszigetelés felhordását megelőzően vigyen fel flexibilis ásványi szigetelőanyagot. Speciális ragasztóval közvetlenül erre tudja ragasztani a lapokat, ezzel kompenzálva a hő miatti deformációkat.

5. Használjon vízszigetelő peremet a teraszok melletti falakon

A vezető technikai intézmények javaslatai alapján a felület szigetelése teraszok esetében 15 cm magasra érjen fel a szomszédos falakon. Ezzel a fontos peremmel megelőzheti, hogy az esővíz beszivárogjon a terasz csempéi és a fal közötti csatlakozásnál. A kívánt eredmény: a fal nem lesz vizes.

6. Ne használjon építőlemezeket súrlódásgátló rétegnek

Egy gyakori építkezési tervezési hiba. Ha vízhatlan polietilén lemezeket rakunk az esztrich és a hőszigetelő réteg közé, annak kellemetlen következményei lehetnek. Ebben az esetben az összes esővíz ami beáramlik az esztrichbe a kerámia felületen át, összegyűlhet a lapokon, ezzel növelve a nedvesedő felületet. Egy okos megoldás: vigyen fel geo-szövetet (200-250 g/m2), ez elválasztja majd az esztrichet a hőszigeteléstől..

7. Használjon vízelvezető réteget a terasz hőszigetelése alatt

Ha a víz behatol a terasz belsejébe, lehetővé kell tenni hogy olyan gyorsan távozzon onnan, amilyen gyorsan csak lehet. Ezt elérheti úgy, hogy egy vízelvezető réteget tesz a hőszigetelő réteg alá és a vízszigetelő réteg fölé. A vízelvezető réteg speciális vízelvezető szőnyeg is lehet, vagy geo-szövet(200-250 g/m2). Egyszerű extrudált polisztirol használata csatornákkal az alján hatástalan lehet a teraszt érő víz elvezetéséhez.

8. Soha ne dolgozzon vízszigetelés nélkül

Sok építő gondolja, hogy jól felragasztott csempék, jó fuga és megfelelően kialakított fugarések elegendőek ahhoz, hogy a burkolat vízálló legyen. Ez nagyon távol áll az igazságtól. Bármi is volt a tervük, az esővíz így be fog szivárogni a csempék alá. Ennek oka, hogy a kisebb kivitelezési hibák és sérülések egyszerűen elkerülhetetlenek. Ez kémiai és fizikai korróziót eredményez az építőanyagban. Ennek eredményeképp a teljes terasz tönkremehet. Éppen emiatt a kiegészítő vízszigetelés alapvető fontosságú.

9. A tágulási hézagok az esztrichben alapvetőek

Mivel az esztrich hőtágulásnak van kitéve, ezért fontos hogy hagyjunk tágulási hézagokat, melyek elválasztják az esztrich felületét kb. négyzet alakú területekre. Az oldalak aránya ne lépje túl a 2:1 arányt. Győződjön meg róla, hogy a tágulási területek mérete a hagyományos cementesztrichben nem haladja meg a 4 m2-t. Készre kevert gyári esztrich alkalmazása esetén a tágulási területek lehetnek jóval nagyobbak: 10 m2, 20 m2 sőt még 25 m2 is megoldható.

10. Ne alkalmazzon rideg ragasztóhabarcsot.

A csempe aljzathoz rögzítését szolgáló ragasztó és fuga is felelősek a deformációk hatásainak továbbításáért. A ragsztónak rugalmasnak kell lennie valamint tartalmaznia kell cementet és polimer kötőanyagot. Ezek teszik lehetővé, hogy a ragasztó tudja kompenzálni a csempéknél megjelenő térbeli változásokat - ami egy nagyon fontos tényező kültéri hidegburkolásnál. Az ilyen ragasztókat a C2 jelzés alapján ismerheti fel. Figyelem: a C1-es ragasztó alkalmazása a csempék leválásának kockázatával jár.

11. Hordja fel a ragasztót az aljzatra és a csempékre is

Hiba volna megpróbálni úgy végezni a hidegburkolást kültéren mint beltérben (felkenni a ragasztót fogazott glettvassal az aljzatra, majd belenyomni a lapokat). Ez a módszer nem biztosítja, hogy a ragasztó a burkolat alatt teljes mértékben szétterüljön. Üregek képződhetnek a csempék alatt, amelyekben felgyűlhet a víz. Könnyű elképzelni, hogy mi történik, ha ezután fagypont alá csökken a hőmérséklet. Ezért alkalmazzon kétoldalú ragasztófelhordást. Hordja fel egyenletesen a ragasztót az aljzatra, majd egy vékony rétegben a csempére is.

12. Mindig használjon többszintű teraszlefolyókat

Gyakori építőipari hiba, hogy ugyanolyan vízelvezető rácsot alkalmaznak a teraszokon mint a fürdőszobákban. Ezek a vizet csak a felületről vezetik el (a kerámia burkolatról). A terasz más: ezért kell speciális kétszintű vízelvezetést alkalmaznia, hogy a teljes vízmennyiséget el tudja vezetni.

13. Ne használjon általános ásványi fugázót

Az általános, szilárd ásványi fugázók nem képesek alakváltozásra. Ennek ellenére még mindig gyakran használják őket teraszokon végzett munkálatoknál. A következmények: az anyag összerepedezhet, és víz szivároghat a szerkezet mélyebb rétegeibe. Hogy a lapok közötti réseket megfelelően töltsük ki, nagyon fontos, hogy flexibilis fugázót alkalmazzunk.

Kapcsolódó tartalom

Teraszok hidegburkolása - Részletes útmutató

Ismerje meg hogyan kell teraszokat burkolni a tartós eredmény érdekében ennek az útmutatónak a segítségével.

more

Tágulási hézagok teraszokon

Teraszok fugarésekkel - erősebb mint az időjárás

more

Regisztráció a programba

Regisztráljon ingyenesen és igényeljen jutalmat!

more