Burkolás nedves helyeken

Amit tudnia kell

What makes bathrooms special

Magas páratartalmú szobákban a falak tartósan vagy időszakosan víznek és gőznek vannak kitéve. Ezt figyelembe kell venni.

Ilyen területeket leginkább fürdőszobákban, mosdókban vagy konyhákban találhat. Más szóval: minden olyan helyen a lakóépületben, ahol víz és szaniter eszközök találhatóak.

Az ilyen falfelületeket óvni kell. Ha nem szigeteli le őket megfelelően a burkolás előtt, komoly és nehezen javítható károk keletkezhetnek. Például a víz beszivároghat az épületszerkezetbe, ezzel elősegítve a penész és gombák növekedését. Ez különösen veszélyes nedvességre érzékeny anyagok esetében, mint például gipszkarton vagy fa alkalmazásakor. Amint egyszer átnedvesedtek, veszíthetnek szigetelő hatásukból és tartósságukból, és további károk keletkeznek.

Vízhatlan védelem

Annak érdekében, hogy bekövetkezésük előtt elkerülje a problémákat, ne kockáztasson. Amikor vízszigetelést választ nedves szobákhoz, mindig mérlegelje először a védelem kívánt mértékét. Ez attól függ, hogy mennyire nedves az alapfelület. A fentebb említett esetekben valószínűleg megfelelő lenne a kenhető szigetelőfólia és szigetelő szalag kombinációja, csempe alá helyezve. Ezeket a termékeket gyorsan és egyszerűen lehet alkalmazni, és együttesen megfelelő védelmet nyújtanak a víz ellen. A kenhető szigetelőfólia alapja tipikusan szintetikus gyanta diszperziója. Összekeverés után két vékony rétegben viheti fel (kb. 1 mm teljes vastagság), ezzel maximalizálva a szigetelő hatást és egyenletes felületet elérve. Mindig használjon kefét az első réteg felviteléhez. Mielőtt felvinné a második réteget, várjon kb. 90 percet. Használja a szigetelő szalagot a két réteg között a kritikus területeken, amíg az első réteg még friss. A szalag nagyon flexibilis és nagy szakítószilárdságú. Ezen túl öregedésálló és lúgokkal szemben is ellenálló, hatékonyan szigetel a rések és fugák alatt a csempék között.

Miért használjon kenhető szigetelőfóliát?

 • nedves helyiségekben ideális megoldás
 • vízzárást biztosít; hézagmentes bevonat még szabálytalan formájú felület esetén is
 • könnyű felhordhatóság a falak és padló sarkainál, csőáttöréseknél stb.
 • rendkívül rugalmas, áthidalja a felületen található repedéseket
 • nagyon jól tapad számos anyaghoz (pl. ásványi felületek, vakolatok vagy rosttartalmú építőlemezek stb.)
 • nagy terhelésnek, használatnak kitett helyiségekben is jól működik

Legyen biztonságban - magas minőségű termékek segítségével

Sok építőipari szakember megtapasztalta már elsőkézből, hogy a spórolás kritikus helyeken nem túl jó ötlet, főleg ha szigetelés is szükséges. A később jelentkező károk javítási költségei sokkal magasabbak lesznek. A sokat bizonyított, minőségi szigetelőanyagok használhatóak szilárd és rugalmas alapfelületen is, például vékony válaszfalak és padlófűtés esetén. Továbbá az aljzaton lévő repedések kitöltésére is használhatóak. Kiváló tapadás jellemzi őket, és ellenállóak a klórozott csapvízzel és keményvízzel szemben. Amikor egy nedves helyiséghez vízszigetelést választ, mindig tanulmányozza át a vízszigetelési rendszer műszaki adatlapját. Látni fogja, hogy egy minőségi és teljes rendszer megfelelően kombinálja a kiválasztott vízszigetelő termékeket kiváló sarokerősítő szalagokkal, ragasztókkal. Továbbá gyártói garanciával érkeznek, ezzel biztosítva a hatékony védelmet.

Mit tegyen, és mit ne?

Hogy munkáját megkönnyítse a vizes helyiségek vízszigetelése során, ezek a tippek hasznosak lehetnek:

 • Alaposan készítse elő az aljzatot. Ha nem távolítja el a laza anyagokat, port és szennyeződéseket, a vízszigetelés leválhat.
 •  A vízszigetelést csak száraz felületre vigye fel.
 • Ne higítsa a kenhető szigetelőfóliát. 
 • Inkább több, mint kevesebb szigetelőanyagot használjon. Ha nincs elég szigetelőanyag egy négyzetméteren, a vízzáró képesség csökken.
 • Használjon megfelelő sarokerősítő szalagokat a kritikus helyek szigeteléséhez. Ezzel megerősítheti a szigetelést és meggátolhatja a nedvesség aljzatba jutását.
 • Ne felejtse el elolvasni a gyártó utasításait a termék használata előtt.
 • Megfelelő körülmények között tárolja a termékeket, pl. megfelelő hőmérsékleten.

Kapcsolódó tartalom

Hidegburkolás vizes területeken

Hogyan rögzítsük a csempéket vizes területeken?

more

Magas páratartalmú szobák vízszigetelése - Részletes útmutató

Tanulja meg, hogyan védheti meg fürdőszobáját

more

Regisztráció a programba

Regisztráljon ingyenesen és igényeljen jutalmat!

more