Kandallók burkolása - hőálló burkolás

A megfelelő prioritások felállítása

Requirements for stove tiles

A kandallók népszerűek az otthonok fűtéséhez, és a kellemes hőmérséklet fenntartásához. De hogyan lehetséges egy kandallót csempével burkolni? Itt bemutatjuk, hogy mire van szüksége a nehéz kerámia lapok rögzítéséhez.

A modern bojlerek, hőszivattyúk, és konvektorok mind biztosítják számunkra a hőenergiát. Ennek ellenére a régi jó kerámia kandallók is még mindig népszerűek. Széles körben elismerik ezeket a kandallókat mint a legjobb belső fűtési eszközöket - jogosan. A hatékonyságuk magas, 60 % körüli. Nagy fűtési felülettel rendelkeznek, és egyenletes, egész nap tartó fűtést biztosítanak. Ezen túl gazdaságosak is. Pár darab fa elég egy fél napi fűtéshez. Bár néhány embernek ódivatúnak tűnhetnek az ilyen kandallók, sokan éppen emiatt szeretik. Kétségkívül egy ilyen kályha kialakítása nehéz munka, de egy kis elszántsággal sikeresen megvalósítható. A cserépkályhák nem csak faházakba illenek be, hanem rusztikus belsővel rendelkező lakóépületekbe is. További előnyük, hogy akár finom ételek is készíthetők bennük - mint például kenyér vagy sült ételek.

Csatornás vagy csatorna nélküli?

Gyakorlatilag a gyártók kétféle kályhatípust kínálnak:

  • Csatornás kályhák, amelyek csatornák hálózatát alkalmazzák, hogy a felmelegedett füstgázok útját minél hosszabbá tegyék. Ez hatékonyan felmelegíti a kályha falait, felhalmozva a hőt és lassan kibocsátva azt a környezetébe. A csatorna tervezése gyakran bonyolult, emiatt a kályha hajlamos lehet kicsit egyenetlenül felmelegedni.
  • Csatorna nélküli kályhák: ezek jóval hatékonyabbak és gazdaságosabbak mint a csatornás változatok, mert jobban tudják a füstgázokból származó energiát hasznosítani. Csatornák hálózata helyett egy nagy égéskamrával rendelkeznek, amiben a gázok összekeverednek. Az eredmény: precízebb égés és alacsonyabb fűtőanyag felhasználás.

Első a biztonság

Mindig győződjön meg róla, hogy a kályha nem kerül a kéménytől 2 méternél messzebbre. A nagy súlya miatt terveznie kell egy alapot vagy padló megerősítést a kályha alá. Vagy éppen a mennyezetre, ha a kályha felsőbb emeletekre kerül.

A cserépkályha összetevői:

  • A kályha falai kerámia téglákból, tűzálló téglából, speciális tűzálló 2,5 cm vastag csempéből vagy hasonló anyagokból készülnek, és szálerősítéssel. Ezek a nehéz darabok magas hőtárolási képességgel rendelkeznek. Emiatt a gázok hőmérséklete a kéményben 120-180 °C között mozog. A csempék összeillesztéséhez habarcsra és csavarokra van szükség. A téglák habarccsal vannak lefektetve. Korábban természetes anyagokból készült habarcsot használtak, de napjainkban már speciális cserépkályhákhoz készült habarcsok is elérhetőek. Ezek vödrökben kaphatóak és száraz poranyagok vagy felhasználásra kész anyagok (cementből vagy kovasavból) amelyek 1400 °C-ig terjedő hőnek is ellenállnak. A falakat egy vagy több rétegben is elkészítheti. Utóbbi hatékonyabb megoldás, mivel a falak kevésbé lesznek kitéve feszültségnek a kályha belsejében keletkező gyors hőmérsékletváltozás miatt.
  • A belső csatornák ugyanabból az anyagból készülnek mint a falak, pl. hőálló téglából vagy csempéből. Így létrehozhatunk egy belső részt a kályhában ami összegyűjti és elosztja a hőt. Alaposan tervezze meg a csatorna méretét, hogy a gázok áramlása ne legyen se túl nagy se túl alacsony mértékű. Az ideális áramlási sebesség 1,5 - 2 m/s. A falak megfelelő vastagságát is meg kell tervezni. Olyan vékonynak kell lenniük amennyire csak elfogadható, hogy ne tartsák magukban a hőt, hanem gyorsan átadják a környezetüknek.
  • A kemence a kályha szíve. Tartósnak kell lennie, vagy nagyon gyorsan elhasználódik. Tradícionálisan hőálló téglákból készül a fala, de a modern kályháknál már öntöttvas fűtőelemeket használnak. Ezek általában hőállócsempékkel vannak körülvéve. Egy öntöttvas rács tartozik a kazánhoz - könnyű leszerelni a kazánajtón keresztül, hogy ne kelljen szétszedni a kályhát a javításokhoz. A kemence rács alatt található a salakos doboz. Ahogy a kemencének, ennek is öntöttvas ajtaja van. Néhány esetben van egy kis ablak, de kisebb mint a tűzhelyek esetében.
  • Általánosan a burkolat csempékből készül. Ezek speciális mázzal bevont kerámia lapok, a legjobbak meglehetősen drágák. Ugyanakkor az olcsóbb változatokat nem feltételenül éri meg alkalmazni, mert túl alacsony a hőellenállásuk. A burkolat leginkább dekoratív funkciókat lát el.

Ne felejtse el: legyen hely a fának a kályha mellett. Gyakran ezt a tartó részt beépítik, a kályha hozzátartozó elemeként.

Ki fogja megépíteni a kályhát?

Az elmúlt évszázadokban a kályhákat a kályhaépítő mesterek készítették. Napjainkban ezek a szakemberek kizárólag a szükséges alkatrészeket gyártó vállalatokkal dolgoznak. Néhány hidegburkoló rendelkezik kályhaépítési tudással, és az ilyen szolgáltatások iránt nagy igény mutatkozik. A kályhaépítés bonyolult művészet. A külső burkolat megjelenése, és ami még fontosabb, a kályha tartóssága is az építő munkájának minőségén múlik.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kályhát?

Nagyon gyakran a kályhát vásárlók a külső megjelenés alapján döntenek. Szép formákat és esztétikus burkolatot keresnek, és sokszor megfeledkeznek a funkcionalitásról. Később sokszorosan megtérülhet, ha nagyobb figyelmet fordít a kályha típusára és méretére a vásárláskor. A kályha csak akkor lesz megfelelő fűtési eszköz, ha nem túl kicsi. Ennek oka: ahhoz hogy elérjük a kívánt hőmérsékletet, a kis kályhákat sokszor fel kell fűteni.

Ekkor könnyen megtörténhet, hogy megégeti magát ha hozzáér a kályha falához. De ez nem minden: ha a csempék vagy a fugázás a csempék között túl meleg, az repedésekhez vezethet. Érdemes továbbá figyelembe vennie az öntöttvas rács méretét és a nyitási területét.

Csak a megfelelő habarcs képes összetartani a kályhát

Ahogyan a hőmérséklet változik a kályhában, a burkolati csempéi úgy tágulnak és zsugorodnak. Emiatt nagyon szoros kötésre van szükség a lapok között, valamint a lapok és a kályha fala között. Csak így érhető el, hogy ne váljanak le és ne repedjenek meg. Régebben rugalmas fém csatokat vagy drótokat használtak erre a célra. Habár ez a tradícionális technológia nem tűnt el teljesen, manapság inkább a modern habarcsokra támaszkodunk. A csempék felragasztásához S1 típusú ragasztóhabarcs szükséges. Ez többek között kerámia burkolatok alakváltozásra hajlamos felületre történő felragasztására lett kifejlesztve, és akár 70 °C-os hőmérséklettel is megbírkózik. Ez a hőmérséklet kályha burkolatoknál előfordulhat. A rgasztóhabarcs speciális flexibilis tulajdonságainak köszönhetően a csempék szabadon tágulhatnak vagy zsugorodhatnak, a repedés vagy leválás kockázata nélkül.

A habarcs előkészítéséhez keverjük össze megfelelő mennyiségű vízzel, majd keverjük össze elektromos keverőgéppel. 5 perc várakozás után keverjük el még egyszer. Vigyük fel a tradícionális módon, fogazott glettvassal. A fogadó felületre és a csempék hátoldalára is kenjük fel a ragasztót. Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy a megfelelő ragasztóhabarcs használata mellett sem feletkezhetünk meg a mechanikus dübelekről, amelyek szükségesek például a csempék rögzítéséhez a kályha ajtaja felett.

Kapcsolódó tartalom

Csempe ragasztása csempére - új réteg a régire

Az új építőipari megoldásoknak köszönhetően a kerámia csempék akár a régi csemperétegre is rögzíthetőek.

more

Teraszok hidegburkolása

Mindenki szereti a teraszokat - tanulja meg hogyan kell őket szakszerűen burkolni

more

Csempe ragasztása csempére - új réteg a régire

Az új építőipari megoldásoknak köszönhetően a kerámia csempék akár a régi csemperétegre is rögzíthetőek.

more