Fugarések teraszoknál

Hogyan tervezze és alakítsa ki őket

Enjoying good weather and work

Kétségkívül a terasz nem más, mint a tiszta élettér kiterjesztése. Egy hely a relaxálásra és barátokkal való beszélgetésre - feltéve ha megfelelő fugarésekkel rendelkezik.

Nagy munkálatokkal nagy felelősségek járnak: a teraszok ki vannak téve az időjárás körülményeinek, legyen az égető nap vagy szakadó hó. Ezért nagyon óvatos tervezésre van szükség teraszok építése esetén. Minden hiba, minden eltérés a jól meghatározott szabályoktól előbb vagy utóbb érezteti negatív hatását. És ki az, aki azt szeretné, hogy így emlékeztessék arra, hogy kicsit túl könnyedén vette a feladatait?

Ha az alsó réteget közvetlenül a hőszigetelésre viszi fel, szüksége lesz legalább 4,5 cm vastag gyorsan kötő cementesztrichre, vagy 5 cm vastagságú hagyományos betonra. Gyakran az alsó réteg szálerősítéssel rendelkezik. Egyenletesnek kell lennie, különben rossz eredményt kaphatunk - az egyenetlen száradási folyamat és a kötőanyag zsugorodásában bekövetkező különbségek miatt. Ugyanezen okból a cementesztrich használata nem javasolt a lejtés kialakításához. Még egy dolog az esztrichhel kapcsolatban: a legjobb ha előre elvégezzük vele a terasz fő szigetelését.

Készen áll egy kis tudományra?

Az alapot képező esztrich kétféle zsugorodásnak, ill. alakváltozásnak van kitéve:

a) A kémiai és fizikai zsugorodás a víz és cement megkötésének eredménye a hidratációs folyamat során, valamint a túlzott kipárolgás is okozhatja. A teljes zsugorodás 5-70 %-a kémiai/fizikai jellegű, a 100 %-os értéket elérve 1-3 év alatt a kiöntéstől számítva.

b) A hőmérséklet okozta zsugorodás, alakváltozás, amely a terasz felületét érő hőmérsékletváltozások eredménye, ami tovább terjed az alapfelület irányába. Olyan szélsőségek mellett, mint -30 °C télen és akár +70 °C nyáron forró kerámialapok esetén, a hőmérséklet okozta összehúzódás mértéke jelentős lehet. 2,5 mm egy 2,5 m-es alapfelületen átlagosnak tekinthető.

A méret is számít


A felület méretét tekintve a teraszok a következő csoportokba oszthatók:

a) Nagy, néhány száz, vagy néhány ezer m2 területtel. Nagy teraszoknál (amelyek nyilvános használatra vannak építve) az alsó réteg gyakran acélháló vagy acélszál - épp a méret és a felhasználási terhelés miatt.

b) Kis terasz, leginkább magánházakban, néhány tíz m2 területen. Ezek alsó rétege legtöbbször megerősítés nélkül készül.

A tágulási hézagok különböző típusai

Általánosságban a következő tágulások jelentkezhetnek teraszok esetében:

a) Az épület szerkezetének tágulása, ugyanazon keresztmetszet teljes magasságában. Ezeket át kell vezetni a terasz szerkezeti elemeire.

b) Az alsó réteg tágulásai, amelyek teljes vastagságában jelentkeznek

c) Tágulás a hézagoknál a felületi rétegek között (alsó réteg, szigetelés, a terasz kerámia burkolata) és az összetevők különböző hőtágulása.

A különböző padló tágulási hézagok funkciói:

a) Padló tágulási hézagok áthatják a terasz összes rétegét, ezzel réseket képezve. Ez lehetővé teszi, hogy elmozduljanak függőleges és vízszintes irányban is bizonyos távolságra. A funkciójuk az, hogy kompenzálják az esztrichben jelentkező egyirányú változásokat amiket külső körülmények váltanak ki (hőmérsékletingadozás, napsugárzás, stb.)

b) A kerületi tágulási hézagok elválasztják az esztrichet az épületszerkezet más elemeitől (falak, oszlopok, stb.), hogy az alsó réteg szabadon deformálódhasson. Továbbá kompenzálják szomszédos épületi elemeken jelentkező hőmozgásokat. Fontos: a fő vízszintes szigetelés falakra való kiterjesztésével történő kerületi tágulási hézagok létrehozása nem ideális, mivel nem hagy hézagot, amely engedné az esztrich szabad vízszintes deformálódását. Egy vékony réteg bitumenes membrán vagy kátránypapír nem elegendő.

c) Az egyéb szerkezeti elemmekkel (pl. összefolyók) határos hézagok legyenek min. 5 mm szélesek, melyeket polietilén zsinorral és rugalmas tömítővel kell kitölteni.

Fotó 1: A nagy terasz felületén nincsenek hőtágulási hézagok. Láthatóak a javítások, mint például a csempék cseréje. Ezek a használat első 3 évében keletkeztek.

Fotó 2: Nincs megfelelő lejtés a felületi rétegben. Emiatt a vízből tócsák képződtek, amelyek megfagyva végül tönkreteszik a tapadást és a műanyag diszperziót.

Amikor kialakítjuk a terasz tágulási hézagait, mindig vegyük figyelembe:

a) a tágulási hézag szélességét, hogy biztosítsuk az alap szabad lineáris deformálódását
b) válasszunk megfelelő, vízhatlan tömítőanyagot.

Jó ötlet lehet a tágulási hézagok ismételt megalkotása a kerámiával burkolt teraszok alsó rétegében. A hőtágulások méretétől függően feltöltheti őket poliuretán tömítőanyaggal. Ez az anyag ellenáll a környezeti változásoknak valamint az UV-sugárzásnak, továbbá nagyon rugalmas és tartós.

Fotó 3: A burkolólapok alá beszivárgó esővíz tönkreteszi a ragasztó kötését. Sokszor láthat csempéket amelyeket elengedett a ragasztó és "fésű" alakot formáznak, olyan helyeken ahol a kétoldalas megoldást nem alkalmazták. A víz behatol a lapok alatti szabad helyekre, és a hideg hatására történő tágulás során elválasztja a lapokat a padlótól.

A tágulási hézagok szélességének tervezésekor valamint a tömítőanyag kiválasztásakor tartsa szem előtt a következőket: Ha az anyagokat +20 °C hőmérsékleten viszi fel, a minimum és maximum hőmérséklet 50 °C-kal is különbözhet a téli és nyári időszakban. Az ilyen körülmények között alkalmazott 10 mm széles hézag akár 15 mm-re is nőhet télen, nyáron pedig 5 mm-re is csökkenhet. Ha tömítőanyaggal feltölti a várható hosszúságot +/- 50 % mennyiséggel, légmentesen lezárhatja a tágulási hézagot.

Fotó 4 és 5: Bal oldalon látható a károsodott kerámia burkolat egy terasz lépcsőjén. Okok: Fugázóhabarcsot használtak valamint a lapokat szigetelés nélküli padlóra rakták fel. Jobb oldalon: Mielőtt elvégezték az ásványi típusú vízszigetelést, nem a rendszerbe illő sarokerősítő szalagot használtak, ami a lúgos környezetben károsodáshoz vezetett.

Fotó 6: A lábazati csempe felső élének szigetelése nem megfelelően felvitt szilikonnal. Rövidesen ez a lábazati csempe leválásához vezet.

Ha a tágulási terület nagy, a ragasztáshoz használt habarcs nem biztos hogy eléggé rugalmasnak bizonyul hogy kezelje a kerámia burkolat hőtágulását. A ragasztó habarccsal rögzített egyedi lapok köralakú struktúrát képeznek ami nem képes kompenzálni a nagy hőtágulásokat. Megoldás: vigyen fel úgynevezett "látható tágulási hézagokat" minden területre - ezzel létrehozva addicionális két, három vagy négy körülbelül 6-8 m2-es területet a tágulatlan felületen. Töltse fel szilikon tömítővel őket azokon a helyeken ahol ragasztóhabarcs van. Ezzel a módszerrel a nagy terület felosztható kisebb területekre, ezzel kompenzálva a kerámia burkolatok hőtágulását.

Először sókivirágzás jelenik meg a ragasztón, majd tönkreteszi a ragasztó habarcsot és a burkoló lapok felválását okozza.

Fordítson különös figyelmet arra, hogyan kapcsolja össze a terasz burkolatát a lábazati csempével. Nem fekhet teljesen a vízszintes teraszburkolatra, hanem 3-5 mm-rel magasabbra kell rögzíteni, ezzel lehetővé téve a csempék deformálódását. Töltse fel a szabad helyet a lábazati csempe és a teraszburkolat között polietilén zsinórral. Ezután tömítse ki a csempék közötti rést polietilén tömítőanyaggal. Mivel a lábazati csempe felső éle a falhoz csatlakozik, az esővíz nem tud behatolni és fagyási károkat okozni a ragasztó habarcsban.

Összefoglalóképp elmondhatjuk, hogy a lehetséges problémákat a teraszok tágulási hézagaival kapcsolatban nem szabad figyelmen kívül hagyni, különben kellemetlen következményekkel szembesülhetünk: a kerámia burkolat folyamatos károsodása pár év alatt, az esővíz beszivárgása a terasz rétegeibe, a ragasztóhabarcs és az alap korróziója, nedvesség a hőszigetelésben, folymatos szivárgás. Ahogy a képeken láthatja, ezek a problémák valódiak. Azok akik már költöttek teraszok javítására több alkalommal értékelni fogják ezeket az itt bemutatott információkat. Tehát érdemes megtenni minden tőlünk telhetőt a terasz tervezése és kivitelezése során hogy elkerüljük a problémákat és költséges későbbi javítási munkálatokat.

Kapcsolódó tartalom

Teraszok hidegburkolása

Mindenki szereti a teraszokat - tanulja meg hogyan kell őket szakszerűen burkolni

more

Teraszok hidegburkolása - Részletes útmutató

Ismerje meg hogyan kell teraszokat burkolni a tartós eredmény érdekében ennek az útmutatónak a segítségével.

more

Regisztráció a programba

Regisztráljon ingyenesen és igényeljen jutalmat!

more