A falak simasága

Rules for proper smoothing

A Ceresit "sötét lovai"

A tavalyi évtől kezdve a Ceresit termékek portfóliója ki lett bővítve gipszes és polimer alapú glettekkel, mint az IN 35, IN 45 vagy az IN46. A három termék közös tulajdonságai:  könnyű alkalmazhatóság és jó tapadás a felülethez. Gép segítségével is végezhető velük a munka, ami növeli a munka hatékonyságát nagy felületek esetén. 

A legtöbb általános glettel ellentétben ezek olyan modifikáló (InSure Technológia) részecskékkel vannak kiegészítve, amelyeknek köszönhetően a glettréteg nagyobb keménységgel bír és nő a tartóssága.

Glettanyagok - problémák

A megfelelően felhordott glettanyagnak egyenletes bevonatot kell képeznie, olyan hibák nélkül, mint egyenetlenségek, repedések vagy lyukak. A síktól való eltérés nem lehet nagyobb 2 mm-nél. Egy 2 méter hosszú szinten nem lehet háromnál több ilyen eltérés. Az eltérés a felülettől és az élektől nem lehet nagyobb 1.5 mm-nél 1 méterenként, 3.5 méterig nem lehet nagyobb 3 mm-nél, valamint 3.5 méter fölött 4 mm-nél. A felülettől való eltérés 1m felett nem lehet nagyobb 2 mm-nél, valamint a teljesen falfelületen 4 mm-nél.

Fellazulás és repedés

A fellazulás vagy repedés szintén a helytelen felületelőkészítés eredménye. Különösen igaz ez a felujított helyiségek régi falainál. Először teljesen megszáradtnak, portól és szennyeződéstől mentesnek kell lennie. Olajos foltok esetén használjunk mosószeres vizet az eltávolításhoz. Ha a régi vakolat fellazul a felületről, akkor mindenképpen távolítsuk el és hordjunk fel új réteget vagy ha az alapfelület eléggé egyenletes, készítsünk új réteget az IN 35 glettanyaggal. Néhány esetben repedések jelennek meg a falon, ahol vastagabb rétegben hordták fel az anyagot, mint azt a gyártó előírta. Gyakrabban előfordulnak ablakok és ablakpárkányok mellett. Ahhoz hogy ezeket elkerüljük, a glettanyag felhordása után a párkány és a keret mentén elvágjuk a glettvas oldalsó élével. A felhordott glettanyag elkezd lepattogni, repedezni, törni ha a kivitelezők elfelejtik megfelelően előkészíteni a nedvszívó felületet. Ezután a felület a felhordott glettanyagból veszi fel a vizet, ami ezáltal túl gyorsan megszárad. Az alapozók kiegyenlítik a nedvszívó képességet és megerősítik a felületet, ezzel javítva a réteget. Ezt a Ceresit IN 10 alapozóval teheti meg. Az anyag felhordása előtt a régi tapétákat és az olaj alapú festékréteget el kell távolítani. Az ilyen anyagok jelentősen csökkentik az anyag tapadását és hozzájárulnak a fellazulásához. Ha a felület túl sima, de a mechanikai szilárdsága megfelelő, a tapadás megduplázható, ha durva csiszolópapírral átdolgozzuk a felületet, valamint alapozó használatával kiegyenlíthetjük a szívóképességét is. Annak érdekében, hogy a glettréteg erős és tartós legyen, mindenhol ugyanolyan vastagságúnak kell lennie. Nem megfelelő ha a felesleges glettanyaggal egyenlítjük ki a felületen található lyukakat, egyenetlenségeket. Ezeket az egyenetlenségeket már a glettelés megkezdése előtt ki kell javítani.

Túl gyors kötés

Gyakori probléma a glettanyag túl gyors kötése a vödörben, mivel nem megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett került felhordásra. Ezért a munkát száraz körülmények között, levegő és a felület hőmérséklete +5°C és +25°C között és 80 %-os páratartalom mellett kell végezni.

Szerkezeti repedések

A szerkezeti igénybevételek során a feleslegesen felhordott rétegek kirepedezhetnek. A heterogén anyagok felületén jellemzőek jobban. Ezért a kapcsolódási pontoknál, ahol gyanítható a mozgás szükség lehet egy alapozó-megerősítő anyagra. A repedés mentén szükséges az erősítő háló - az ETICS-hez hasonlóan - 15 cm szélesen.

Kráterek

Általános hibajelenség a száradás következtében felhalmozódó kráterek a felületen. Ne keverje túl gyorsan vagy túl hosszú ideig, mert megtelik az anyag levegővel és légbuborékok jelenhetnek meg az anyagban, amik krátereket okozhatnak. Amennyiben mégis kráterek jelenneg meg, ezeket a felhordás előtt ki kell tölteni és el kell simítani.

Ceresit glettanyagok

Ceresit IN 35 Star + Finish 2 az 1-ben
Gipszes glettanyag. Falak simítóglettelésére és a felület kiegyenlítésére használják az IN 45 vagy IN 46-al készült végső réteg felhordása előtt. Alkalmas minden ásványi felülethez. Meglévő festékrétegen is alkalmazható, feltéve, hogy a felület jó tapadással rendelkezik. Az IN 35-el készült réteg vastagsága 1 és 10 mm között lehet. Az InSure technológia garantálja a tartósságot és az átfesthetőséget bármilyen típusú festékkel. Az IN 35 a megrendelő igényeihez alkalmazkodva használható végső glettrétegként a festés előtt, az IN 46 vagy IN 46 használata nélkül.

Ceresit IN 45 Super Finish
Fehér színű simítóanyag, a falfelület véglegesre gletteléséhez. Amiben különbözik a többi terméktől az az optimális keménység (InSure technológia) és a rugalmasság. Remek tapadási tulajdonságokkal bír és alkalmazható "nedves a nedvesre" technológiával, ami csökkenti a munkaidőt. A minimális réteg vastagsága 1 mm, a maximális pedig 5 mm.

Ceresit IN 46 Premium Finish
Felhasználásra kész polimer glettanyag. A vödör felnyitása és az anyag megkeverése után rögtön használható. Tökéletes állagú anyag a falak és menyezetek véglegesre gletteléséhez. A Smart Polimer technológia különösen rugalmassá teszi, valamint alacsony feszültséget hoz létre a részecskéknek köszönhetően. Az InSure formula egy olyan megoldás, amely növeli a keménységet és lehetőve teszi a felület festését bármilyen típusú festékkel. Az IN 46 alkalmazható 1 és 3 mm közötti rétegvastagságban.

Gép - nem nagy csak nagy felületekhez

Manapság nem csak a vakolatokat lehet géppel felhordani. A gépek segítségével nagynyomású permetezéssel a glettréteg gyorsan felhordható. Ez a gép egy drága eszköz, de rengeteg időt és energiát spórolhat meg. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy egy nap alatt akár 400 m2 felülettel elkészüljünk. Egy megfelelően használt eszközzel elkerülhető a felesleges anyag felhordása is. A legtöbb ilyen gép felhasználásra kész anyagok felhordására alkalmas. Csak a mechanikus vakológép képes száraz poranyaggal dolgozni.

Bizonyosodjunk meg, hogy a megfelelő eszközökkel rendelkezünk

A csapatnak, amely hetente több száz négyzetméter falfelületet készít el, rendelkeznie kell a legjobb minöségű felszerelésekkel. A biztonság az első, ezért szükségünk van létrákra és állványokra, hogy a magasabb részeket is könnyen elérhessük. A létra sokkal praktikusabb a korlátozott hozzáféréssel rendelkező helyeknél és lépcsőházaknál. Az arcmaszkok megvédik a szakembert a por belélegzésétől. A legjobb maszkok szemvédővel és fel vannak szerelve. A gép mellett rendelkeznünk kell rozsdamentes acélból készült, faanyagú fogantyúkkal ellátott glettvasra. Méretük 130 x 400 mm és 130 x 280 mm legyen. A kivitelezőnek rendelkeznie kell kefékkel, ecsetekkel, spaklikkal, egyenes glettvasakkal és vízmértékkel. A kézi glettvasak mellett érdemes beszerezni elektromos csiszolót (ún. zsiráf), valamint a géphez csatlakoztatható porszívót. Szükség van ezeken kívül egy vödörkészletre, hogy a különböző anyagokat külön össze lehessen keverni, valamint keverőgépre több, cserélhető keverőszárral. 

A megfelelő glettelés szabályai

A glettelés csak 4 héttel a fal és a menyezet elkészülte után kezdhető meg. A helyiség hőmérséklete nem lehet 5 °C alatt és a felület nedvességtartalma nem haladhatja meg a 4 %-ot.

  1. A munka mindig a védelemmel kezdődik. Ha a helyiségben olyan tárgyak vannak, amiket meg akarunk védeni a szennyeződéstől, mindenképpen fóliázzuk le és ragasszuk le maszkolószalaggal. A falakon lévő üregeket előzetesen ki kell tölteni. 
  2. A felületet megfelelően elő kell készíteni. Az esetek 99 %-ában a falakat alapozni kell, olyan anyagokkal, mint például: a Cereresit IN 10 alapozó.
  3. A zsák tartalmát előzetesen kimért, tiszta, hideg vízhez adagoljuk, majd fúrógép segítségével addig keverjük, amíg homogén állagú anyagot nem kapunk. Az anyagot 5 percig pihentetjük, majd újrakeverjük. Szükség esetén adhatunk hozzá még óvatosan vizet a megfelelő konzisztencia érdekében. A környezettől függően az anyag bedolgozhatósága 2 óra. Ezután kezdődhet a glettelés, ne próbáljunk anyagot megspórolni azzal, hogy több vizet adagolunk hozzá, mert az anyag nem fog jól működni. Kövesse a gyártó utasításait a keverés és az alkalmazás során. Ezért mindig meg kell tartani a gyártó által megadott vízmennyiséget és be kell tartani az adott minimális és maximális rétegvastagságot. 
  4. Először a menyezetet kell befejezni, majd ezután lehet rátérni a falakra. Kezdje a legnagyobb ablak mellől és úgy haladjon befelé. Kerülje a munka közbeni állásidőt. 
  5. Ha valaki rengeteg tapasztalattal rendelkezik, akár egy réteg glett is elég a sima felülethez, de általában 2-3 réteget kell felhordani, 20 perces időközökkel. Az IN 45 alkalmazható "nedves a nedvesre" módszerrel, ezért nem kell megvárni a második réteg felhordásánál az előző megszáradását. Minden rétegnek vékonyabbnak kell lennie a korábbinál. 
  6. Az éleket élvédővel kell ellátni, ezeket rögzíthetjük az IN 35-el. Az élvédők okozta lyukakat és egyenetlenségeket eldolgozzuk a glettanyaggal. 
  7. A glettréteg 1 mm/24 óra alatt szárad. Ezután csiszolásra van szükség. Csak néhány profi szakember képes úgy eldolgozni a glettréteget, hogy erre ne legyen szükség. A glettelt felületet csiszolópapírral vagy csiszológéppel kell megcsiszolnunk. Kezdetben válasszon durvább csiszolópapírt (például 100-as), majd végül térjen át finomabb szemcseméretű csiszolópapírra. 

Kapcsolódó tartalom

Fehér, sima és hibamentes - hogyan kerüljük el a visszatérő problémákat

A leggyakoribb problémák, amivel a kivitelezők szembesülnek a glettelés során

more

A helyes simítás szabályai - lépésről lépésre útmutató

Alapszabályok

more

Regisztráció a programba

Regisztráljon ingyenesen és igényeljen jutalmat!

more