Alapozás - a tökéletes munka kezdése

Wide range of primers, which has different use and parameters depending on the substrate conditions and application needs.

Elengedhetetlen alapozás

Az erősen nedvszívó aljzat kiránthatja a nedvességet a habarcsból, ami megváltoztatja az anyag paramétereit, mint például a bőrösödési idő vagy az igazíthatóság. Ezek a módosítások befolyásolják az anyag fontos, végleges műszaki paramétereit, mint például: tapadás és szilárdság. Ezért van az hogy egy profi kivitelező minden esetben ellenőrzi az aljzat nedvszívóképességét, függetlenül attól, hogy milyennek tűnik.

Szóval ha az anyag használati utasításai ajánlják vagy az aljzat tulajdonságai megkívánják az alapozás elengedhetetlen! Bár igaz, hogy néhány évvel ezelőtt az alapozás még nem volt bevett szokás az építkezéseken.

Abban az időben nem voltak még ilyen vékony rétegben kenhető anyagok (ragasztóhabarcsok, padlóragasztók, vakolatok) a piacon amik szükségessé tették volna a felület alapozását. Az alapozás nem egy hosszú tevékenység és garantálja a hosszúéletű és tartós eredményt. 

Az alapozók legfontosabb előnyei:

  • Csökkenti az aljzat nedszívó képességét. Az alapozott aljzat kevesebb vizet vesz fel, ezáltal nem gyorsítja a felhordott anyag kötését. Könnyebb és pontosabb munkát tesz lehetővé, valamint  az anyag végső szilárdsága magasabb. 
  • Az aljzat szilárdságának növelése. Az alapozók behatolnak az aljzatba. A száraz részecskék jó kötőanyagként funkcionálnak, ami csökkenti a felpattogzást és karcolódást. 
  • Növeli a ragasztóerőt az aljzathoz. Ha az aljzatot gondosan felporszívózzák, még akkor sem lesz teljesen por- és szennyeződésmentes. Ecset segítségével felhordott alapozó leköti az elválasztó hatású részecskéket az aljzatra. 
  • Védi az aljzatot a túlzott nedvesség felgyülemlésétől. A nedves felületre felhordott ragasztóhabarcs káros lehet. Az olyan érzékeny felületek, mint a gipszes vakolatok, anhidrit kötőanyagú esztrichek vagy forgácslapok. Az alapozók általában gyorsan száradnak és megakadályozzák a nedvesség felhalmozódását az aljzatban. 

Ezen okok miatt kell a felületelőkészítést minden esetben elvégezni, ha az utasítások ezt mondják. Nem különösebben időigényes vagy nehéz feladat.

Kapcsolódó tartalom

A helyes simítás szabályai - lépésről lépésre útmutató

Alapszabályok

more

Fehér, sima és hibamentes - hogyan kerüljük el a visszatérő problémákat

A leggyakoribb problémák, amivel a kivitelezők szembesülnek a glettelés során

more

Regisztráció a programba

Regisztráljon ingyenesen és igényeljen jutalmat!

more